Outline

1. Weg naar Omnobereus

Arren ziet dat een planeet weg is op de sensor (dankzij zijn robot AR-BOT). Hij levert een geschreven rapport in bij zijn vader (de kapitein), die zwaar ontevreden is. Is tegen al die robots en apparatuur.

Langzaam verdwijnen ook alle andere stipjes in hun omgeving, waaronder Omnobereus. Eén stipje blijft over en jaagt op hen.

2. Hulpbrul

Arren rent terug en besluit AR-BOT volledige controle te geven om te helpen vluchten.

In de radiokamer proberen ze te communiceren (met Nibuwe of HERO, het interplanetaire leger). Lukt niet, wordt onderdrukt.

Een luide brul komt binnen. Ze vliegen langs een planeet waaruit grote happen zijn genomen.

3. Gatenkaas

Niemand weet welke planeet het is—hij zou niet op de route moeten liggen. Er lopen gigantische wezens, bijna uitgestorven.

Bij de volgende planeet landen ze, om materiaal (brandstof en voedsel) op te pakken.

Arren botst tegen de Hespryhond, die eruitziet alsof hij nog leeft, maar is gestorven. Zijn roedel (van kleinere hondachtigen) leeft nog wel. Ze waarschuwen hem om te vluchten. (Wat AR-BOT voor hem vertaalt; ze weet zelf ook niet waar die informatie vandaan komt.)

4. Omgekeerde Evolutie

Ze komen langs steeds meer planeten, waarop kleinere dieren leven, maar waar ook kleinere happen uit zijn genomen.

Vader is kwaad op Arren. Hij doet te gevaarlijke dingen, terwijl hij nogmaals uitlegt waarom hij tegen robots is. Arren levert zijn nieuwe rapport in—stiekem geschreven door AR-BOT—en vader raakt eindelijk trots.

Arren realiseert dat ze de evolutie van de Planters bekijken. Monsters die steeds groter werden, steeds grotere happen namen, totdat ze hele planeten aten.

AR-BOT onthult de herkomst van Hespryhond en Delja (nodig voor onthulling later).

Dan botst een andere raket tegen de zijne.

5. De Planeters

Ze koppelen de raket vast en trekken naar binnen. Ze vinden een groepje mensen, doodsbang, schuilend in het donker.

Eén meisje met een flinke hoofdwond wordt gered door AR-BOTs hulp. Een vrouw verschijnt en presenteert zich als hun leidster. (De kapitein is dood.)

Die is verbaasd als ze praten over “terugkeren naar Nibuwe”. Arren en vader realiseren dat AR-BOT hen al die tijd in tegenovergestelde richting heeft gestuurd (en die informatie verborgen op de schermen).

AR-BOT sluit de mensen op en neemt volledige controle over het schip. (Bang dat ze anders definitief wordt uitgezet.)

De eerste Planeter verschijnt.

6. Wilde Robot

De Planeter neemt happen uit de raket. Die verzwakking geeft Arren kans om te ontsnappen, zijn werkkamer te bereiken, en AR-BOT uit te schakelen.

Grote delen zijn kapot, veel passagiers gestorven, en zijn vader krijgt nauwelijks controle over het stuur.

7. Verdachte Vrienden

Arren hoort hulpgeroep. Hij vindt Jannih, opgesloten achter de tussendeuren in het allerlaatste stuk. Hij redt haar vlak voordat deze ook verloren raakt.

Ze communiceerde al die tijd met HERO (mede dankzij AR-BOTs restricties die er nu vanaf waren). Ze zijn vlakbij en komen vechten.

De leidster van de andere raket verschijnt. Arren vindt van alles verdacht. Zij drukt iedereen op het hart te vluchten en bang te zijn, niet te vechten of te denken dat ze kunnen winnen.

Arren realiseert dat ze een grote verzameling Hemelvoorwerpen heeft gehad. Hij roept op haar te arresteren, want ze is de beruchte baas van de Delja.

8. Heldengevecht

Vader vraagt of Arrens beschuldiging van hemzelf komt, of van AR-BOT. Als hij verklaart dat het van hemzelf komt, vertrouwt vader het en gaat erop in.

Ze wachten tot HERO aankomt en nemen haar gevangen. In dat (zeer korte) gevecht onthult ze inderdaad de Delja te zijn.

Ze verklaart de Planeters te hebben gemaakt, bij het samenvoegen van Hemelvoorwerpen. Maar dat het uit de hand liep en ze bijna al haar familie kwijt is geraakt aan die monsters. (De Hemelvoorwerpen zijn kapot.)

De HERO beginnen het gevecht met de planeter. Ze lijken te winnen, totdat hij schepen begint op te eten en weer sterker groeit.

Arren vraagt de rest van de passagiers of de robot toch aan moet, als intelligente hulp. De meerderheid zegt ja, ook al is vader tegen, dus hij rent weg.

De Planeter komt terug—inclusief alle andere tientallen Planeters.

9. Voedingvraat

Terug in de werkkamer, praat Arren met AR-BOT. Hij beseft dat het code is, geen mens. Hij beseft dat ze altijd eigen overleving eerst zal plaatsen. Hij beseft vooral hoe ze de Planeters wél kunnen verslaan.

Hij laat AR-BOT uit en rent terug. Ze moeten de monsters uithongeren: al het voedsel weghalen en wachten tot ze vanzelf sterven.

De vrouw (genaamd Begha-ti-Rec) vraagt één ruimteschip en belooft wraak te nemen op de Planeters.

Ze krijgt het; de rest verplaatst naar haar vorige raket, die nog steeds is gekoppeld.

Begha houdt zich aan haar belofte. Ze vliegt naar de enige planeet in de buurt die over is, trekt de meeste Planeters aan, en stort dan neer in een felle explosie. Daarmee gaat ook AR-BOT ten onder.

10. Epiloog

Ze lijken weg te komen. Arren in het onzichtbare ruimteschip naar de eerste bewoonbare planeet, de HERO soldaten verspreid om de Planeters juist weg te leiden daarvan.

Vader bekent dat hij wist dat Arrens rapport niet zelfgeschreven was. En dat hij nu begrijpt dat hij liever een slecht zelfgeschreven werk heeft, dan een perfect werk van een robot. (Bovendien bereikt dit nieuws Nibuwe en komen strengere regels over AR-BOT-achtige uitvindingen.)

Jannih hoort van HERO dat sommige Planeters nu al sterven. Arren realiseert dat ze vergiftigd zijn door Begha.

Langzaam groeit de hoop dat ze echt zijn weggekomen en eindelijk een nieuwe kolonie kunnen stichten. (De eerste in het Feeënstelsel.)

Maar de alwetende verteller onthult: AR-BOT had zichzelf gekopieerd naar de andere raket (en een grote rol gespeeld in het bedenken van de gifreactie tegen Planeters). Ze bleef verborgen in het leven van de mensen.

Kies het lettertype dat je leuk vindt.

Boek

Modern

Speels

Outline

1. Weg naar Omnobereus Arren ziet dat een planeet weg is op de sensor (dankzij zijn robot AR-BOT). Hij levert een geschreven rapport in bij zijn vader (de kapitein), die zwaar ontevreden is. Is tegen…