Outline

1. De ster in het duister

Volgende raket stijgt op. Prins & Pika (twee fluithazen) zoeken in het duister naar zeldzame zonnestralen waar nog eten/drinken is.

Prins trekt hen steeds verder naar het noorden. Pika haat op de mensen en gelooft er niet meer in. Ze lopen door wat ooit de Dolfijnenpas was ( = Gulvi’s troon), maar het is nu dor, zonder water, en Gulvi is zeker weg.

Lucht is zwart. Permanent warm en benauwd. Lange periodes hetzelfde, dan wekenlang regenbuien en hevige stormen.

Ze vinden eindelijk een plek. Maar net als ze er staan, explodeert de raket boven hun hoofd. Ze moeten vluchten en de groene plek wordt afgebrand.

2. Het nieuwe plan

Ze moeten verder zoeken. Pika’s hekel jegens mensen groeit verder. Prins wil vooral bij haar blijven.

Ze vinden een koala bovenin een klein boompje. Akoa legt uit dat de bladeren die ze nog heeft inmiddels ook giftig zijn.

Ze heeft een pasje gevonden voor de raketbasis en wil met hen mee ( = gedragen worden) om samen via een raket te vluchten van deze woestenij.

Met moeite overtuigen ze Pika toch om dat het nieuwe plan te maken.

3. De glibberige missie

Ze komen bij de helling die hen uit de Dolfijnenpas haalt en op het land. Ze buigen de boom en slingeren Akoa omhoog. Zelf huppelen ze. Een pinguïn tackelt hen per ongeluk. De raket stijgt al bijna op.

Pika probeert een andere weg te vinden, zonder mensen, hoopt dat Pinpin hen meeneemt. Maar die bevestigt dat de Noordelijke IJsplaten weg zijn en zijn familie uit elkaar gedreve ndoor mensen.

Ze rennen samen door de poort (met het pasje), de trappen op, naar het hoge platform—maar ze komen nét te laat.

4. De wapens van Kran

Het viertal schuift door gas/ventilatie buizen door de toren omlaag, tot ze op de begane grond uitkomen. Een fel verlichtte ruimte, verder verlaten.

Prins is boos op Pika. Door haar getreuzel hebben ze het gemist. Ze lopen verder over het terrein, naar een gebouw waar ze misschien zien wanneer de volgende raket vertrekt.

Prins herkent de stipjes die de radar aangeeft, maar weet niet precies waarvan.

Pika is er helemaal klaar mee en wil voorgoed uit de buurt van mensen. Prins wil juist bedelen om eten en hulp bij de mensen. Ze vormen twee groepen.

Een jonge mensenvrouw komt binnen en schrikt. Pika en Pinpin vluchtten direct weg naar buiten. Prins en Akoa blijven achter. De vrouw probeert ze weg te jagen met een bezem, maar het helpt niks.

Prins beseft dat de radar wapens van Kran aangeeft. Ze wijzen ernaar tot Mindy het ook begrijpt: zij informeert haar meerdere.

5. De windwachter

Pika en Pinpin lopen verder, door een verbrand bos, over een stenen pad dat leidt tot een huisje.

Pinpin vertelt over vroeger. Dat vóór de mensen ook al onnodig veel werd gevochten en vernield. Over hoe zij afstammen van Uilen die vluchtten en op de ijsplaten kwamen, hoe de Wijze Uil veel conflicten nog tegenhield.

De raket die eerder vertrok ontplofte óók. De brokstukken vernielden uitsteeksel op het dak van het huisje (en de omgeving). Zij rollen de voortuin in. Hoewel dit gras er ook ziek uitziet, eet Pika ervan en ze geniet. (Pinpin heeft vissen nodig als voedsel.)

Totdat een grote vogel van boven komt en aanvalt. Ze ontwijken het beest, lang genoeg totdat het nog meer delen van het dak vernielt en de persoon binnenin het huis de vogel neerschiet.

De man in het huis hoort waarschuwingen over Kran, en is verantwoordelijk voor het geven van weerbericht (als “Windwachter”). Maar al zijn apparaten zeggen dat er niks aan de hand is, dus hij blijft en geeft die positieve boodschap door.

Ze lopen door en laten de man voor wat hij is.

6. De hoogste minister

Mindy en dieren zitten bij hoogste minister (Goettot) en militair adviseur.

Minister wil direct eigen wapens van Kran afvuren. Dat is de regel: ze zijn zo vernietigend dat niemand ze gebruikt, want dan reageert de rest.

De adviseur zegt dat ze nu voorbij de regels zijn en dringt aan op iets beters.

Mindy vertelt dat de dieren intelligent zijn en haar op het gevaar wezen. Goettot heeft inmiddels al dingen geregeld, handtekeningen gezet, en opent de geheime wand naar de grote rode knop. Prins hoort een schurend geluid en grijpt een pen om iets op papier te zetten.

Mindy en de Adviseur ontcijferen het genoeg om Goettot te vertragen. Ze dringen aan op een volledige vluchtmissie, waarbij alle mensen direct in raketten de ruimte in gaan. (Het versnellen van een plan dat ze toch al hadden.)

Goettot luistert niet, de adviseur wordt weggesleept. Maar de vertraging is genoeg om de Zandkoning iedereen te laten slapen en te voorkomen dat de knop wordt ingedrukt.

Hij legt uit dat hij de koala’s veel volgt, omdat ze zoveel slapen, en dat het hele dag/nacht ritme ( = slaapritme) overhoop is sinds de lucht altijd zwart is, en dat iedereen daardoor depressief is, en hij wil dat het stopt.

Hij dringt de adviseur aan om alsnog het vluchtplan te doen.

7. De laatste fluithaas

Pika en Pinpin houden het niet meer. Eten is op, hoop is op, om hen heen stijgen raketten razendsnel na elkaar op en vervuilen alles nog meer.

Ze heeft spijt. Ze wil bij Prins zijn, maar weet dat het hier eindigt. Beseft nu dat het gras dat ze heeft gegeten giftig was.

Pinpin vertelt over dat hij hetzelfde deed. Toen de mensen kwamen om onderzoek te doen en te leven in hun woongebied, weigerde hij hun verzorging (eten/onderdak/etc) te accepteren.

En nu was hij alleen, zonder verzorging, terwijl zijn familie het vast prima had.

Pika realiseert dat ze niet koppig moet vasthouden en maar beter een laatste poging kan doen, mens of niet. Ze verzamelen hun energie en lopen terug naar het huisje, tegen de wind in, bijna weggeblazen.

Pika doet een laatste poging en fluit zoveel alarmsignalen als ze kan. Als de storm eventjes gaat liggen, rennen ze naar het raam en slaan erop.

Aliber geeft iets te eten, maar verder niks. Door de stormachtige wind klapt het hele raam open en vallen Pinpin/Pika naar binnen.

Alle andere fluithazen stormen binnen. Samen eten en drinken ze zich vol, en gebaren ze naar Aliber wat er aan de hand is. Hij beseft eindelijk dat zijn apparatuur kapot is, kijkt uit het raam, en ziet de echte situatie.

8. De kooikeuze

Prins loopt vrolijk zelf in de kooi, met compleet vertrouwen in de mensen.

Mindy moet eigenlijk achterblijven om op de laatste knop te drukken en te zorgen dat iedereen sowieso goed wegkomt—maar ze heeft twijfels. Ze onthult ook dat de onderzoekers zo komen om hen mee te nemen.

Terwijl ze rondrent om alles te regelen en raketten af te vuren, probeert Prins haar duidelijk te maken dat zij zelf in een raket moet gaan zitten.

Ze luistert. Ze pakt de kooi en loopt het terrein op, maar een oudere man houdt haar tegen. Hij ontdekt dat Mindy geen ticket/pas heeft voor de raket. Hij wil de zijne best ruilen, inclusief goudstukken, tegen die kooi met dieren.

Voor Mindy is het een moeilijke keuze of ze wel in die “kooi” (raket) wil leven voor tientallen jaren. Of dat ze achterblijft en iets belangrijks doet. Maar de man vertelt dat ze nu al in een kooi leeft.

Hij overtuigt haar. Ze geeft de dieren weg en neemt het ticket aan.

9. De twee werelden

Mindy beseft hoe raar het is dat die man zijn eigen ticket weggaf. Dat hij in goudstukken betaalde. (De ene raket zit vol met ruziënde mensen over geloof en dergelijke, ze loopt naar de ander.)

Ze rent terug. Ze vindt de man even verderop bij een fel verlichtte helikopter, waar hij allerlei spullen inlaadt.

Ze gooit de ticket/geldzak terug. Eist de dieren. Hij pakt een pistool en weigert.

Een terreinwagen scheurt de hoek om en knalt tegen de helikopter. In de afleiding grijpt ze de kooi en springt erin.

Aliber heeft alle dieren meegenomen. Ze ontdekken allebei geen toegangsbewijs te hebben. Ze racen de raketbasis op, verstoppen de dieren onder hun jas, en lopen naar de ingang.

De jongen daar is een andere stagiaire, een (soort van) vriend van Mindy. Hij is achterdochtig. Als Mindy begint te smeken, steekt Akoa twee pasjes omhoog die ze inmiddels in haar buidel had verzameld.

Ze kunnen naar binnen. Maar er is volgens protocol slechts ruimte voor één mens. Mindy rent meteen naar de andere raket en schuift, dankzij glijdende Pinpin, net op tijd binnen.

Bij het opstijgen kijkt Prins door het raam. Achter het raam aan de andere kant staat Pika.

10. Epiloog

De wapens van Kran doen … niks bij inslag. Later ontdekken ze dat het bluf was. De groep wilde dat de zwarte lucht werd doorbroken en een groot deel van de wereld vertrok. Ofwel Apranië zou vluchten, of ze zouden wapens terugsturen en zichzelf vernietigen, ze wonnen in beide gevallen. De man die Mindy toen een ticket aanbood, was één van hun leiders. (Hun vorige wereld lijkt nu te helen, maar ze kunnen de raket zomaar omkeren, dus ze gaan niet terug.)

De dieren stichten wat rotzooi in de raketten, maar uiteindelijk komt iedereen veilig aan op een planeet. Ze maken het leefbaar, zo schoon mogelijk, en Mindy wordt half vereerd en half veracht.

Het maakt haar niks uit. Ze bouwt lang aan haar eigen ruimteschip, doet onderzoek naar dieren (en leert communiceren met Prins).

Totdat het bericht binnenkomt van een nabije planeet waar ook mensen waren geland: de raket van Pika zal naar het Nibuwa stelsel zijn gegaan.

Niet veel later, als Prins en Akoa al oud worden en nog maar een paar jaar hebben, vertrekt ze met hen op weg daarnaartoe. Deze keer in de beste kooi die ze zelf konden kiezen.

Kies het lettertype dat je leuk vindt.

Boek

Modern

Speels